Dutch tax seminar
Image default
Business / Financial Services

De werking van een water/water warmtepomp

 

Een warmtepomp is een relatief nieuw systeem dat enigszins lijkt op de CV ketel. Het lijkt er namelijk op in de zin dat beide systemen als doel hebben om een huis te verwarmen. Toch zijn er grote verschillen tussen de twee en wordt vaak bij nieuwbouw gekozen om een van de twee te gebruiken en de ander uit de weg te gaan. Maar hoe werkt een water/water warmtepomp met gesloten systeem eigenlijk?

 

Het onttrekken van warmte uit de grond

Aan de basis van de water/water warmtepomp met gesloten systeem staan een aantal natuurkundige principes, met name de eerste en tweede wet van thermodynamica. Warmte en kou kan opgenomen en afgegeven worden. Dat is de grondslag van de werking van een water/water warmtepomp.

 

Om te beginnen wordt in de grond een buizensysteem geïnstalleerd. Om een efficiënt systeem te maken moeten deze buizen heel diep de grond in komen. Daar is namelijk warmte. Deze warmte wordt, door water in de buizen rond te pompen, opgevangen door de warmtepomp. Het water wordt dan naar boven gepompt waar het warmer is dan de omgeving.

 

Vloerverwarming

Eenmaal boven aangekomen loopt het water weer een circuit van buizen door. Dit circuit van buizen is de vloerverwarming. In deze buizen kan het water de opgenomen warmte afstaan aan daarmee door middel van straling de vloer verwarmen. Dan koelt het water af, wordt het weer naar beneden gepompt en kan het weer warmte opnemen.

 

Een van de grootste voordelen van de warmtepomp is dat hij in principe ook omgekeerd kan werken. Dat betekent dat de warmtepomp in de zomer verkoeling kan halen uit de grond, waar hij in de winter warmte kan halen uit de grond. Zo zijn er niet twee aparte systemen nodig als een airconditioning systeem en een verwarming maar kan de warmtepomp beiden voor zijn rekening nemen.